Heininger Pincészet

Pincészetünk talán a Dunakanyar egyik legszebb pontján, Nagymaroson található. Kis városunk gyümölcs kereskedelmi múltja egészen az Árpád-korig nyúl vissza. Elődeink termesztettek itt Mézes fehér, Oportó, Ökörszemű, Chasselas és a Vörös kecskecsöcsű szőlőfajtákat. A filoxéravész előtt például nagy súlyú, akár 68 kg-ot is meghaladó kosarak tömkelegét szállították Berlinbe. Természetesen az itthoni piacokon is mindig várták a nagymarosi szőlőt.

A régi emlékeket leginkább Dézsma utcai pincénk őrzi, hiszen generációkra visszanyúlva foglalkozott itt borral és annak kimérésével a Heininger család. Az 1945-ös Államosításig kiterjedt területei voltak a családnak, a rendszerváltás után is folytattuk a szőlővel és borral való munkát sajnos már nem helyi területeken.

Napjainkban már Kisnémediben termesztjük szőlőinket, mely Nagymarostól 30-35 km-re található, a terület a mogyoródi hegyközséghez, a mátrai borvidékhez tartozik. Rendelkezünk Irsai, Chardonnay és Cserszegi ültetvényekkel, elszórva Tramini tőkékkel is találkozhatunk kis mennyiségben csak. Vörösbor és Rosé alapanyagainkat vásároljuk és saját pincénkben dolgozzuk fel, melyek Kékfrankos Rosé, Néró, Merlot és Cabernet Franc borainkat adják. Legbüszkébb Irsai boromra vagyok, egymásután többször is elnyerte a Nagymaros Város Bora címet, majd 2018-ban a Magyarországi Németek Országos Borversenyén arany minősítést nyertem el ugyancsak Irsai borommal. Kifejezetten nagy dolog ez, hiszen olyan nagynevű borászatokkal együtt indultunk, mint a Bock borászat vagy a Koch pince.

Heininger Ádám - borász

A szőlővel és borral már egészen gyerekkorom óta kapcsolatban vagyok, mivel édesapám is nagy szenvedéllyel foglakozott és foglalkozik most is a borokkal. Tőle kaptam meg minden olyan tudást, amely a finomabb részébe visz bele a borkészítésnek. Természetesen én is végigjártam a szamárlétrát. Még középiskolásként végeztem el a technikumot és szereztem borász végzettséget, azóta pedig édesapám mellett és tematikus kóstolások során próbálom csiszolni a tudásom. Talán az évek azóta igazolják is a sok munkát és energiát, amit belefektettem a saját pincészetem kiépítésébe. Boraim jelképezik és magukban hordozzák családom borral való történelmét és értékeit, ezt próbálom borászként átadni.

Tulajdonos: Heininger Ádám

Terület: 1,8 ha

Szőlőterület: Kisnémedi

Szőlőfajták: Irsai, Cserszegi, Chardonnay, Néró, Cabernet Franc, Kékfrankos, Tramini

Kapcsolat: Nagymaros, Vasút utca 61

Tel.: 20 465 2344

Email: heininger9303@gmail.com

Borkóstolás: előre egyeztetett időpontban, technológia ismertetése, pince történet, hidegtál kérhető.

Max. létszám: 50 fő

Fotógaléria

2023 Dunakanyar Borút | Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!