Vác és környékének borászati hagyományai

VÁC ÉS KÖRNYÉKÉNEK BORÁSZATI HAGYOMÁNYAI

  • PENCEN a XIV. századtól, RÁDON a XVI. századtól termeltek bort
  • A török dúlását követően a felvidéki szlovák telepesek érkeztek a területre
  • 1750- től a bor és szőlőtermelés ismét felvirágzott
  • Az 1850-es évekre csak Pencen 683 hektár terület volt szőlővel beültetve
  • Sok váci családnak illetve a környékbeli települések jelentősebb családjainak is itt volt szőlője
  • Vácon is nagyon jelentős bortermelés folyt
  • A XIX. század elején Vác környéke szinte teljesen be volt ültetve szőlővel, de a környező településekről is vásároltak szőlőt
  • Szinte minden régi ház alatt borospince van
  • A püspöki palota alatti több szintes pincében több mint egy millió liter bor tárolására volt lehetőség
  • XIX. század elején RÁDON furmintot telepítettek, mely a korabeli feljegyzések szerint a tokajihoz hasonló minőséget termett
  • 1870-es években Budapesten a Magyar utcában "Penczi Bortermelők Pincéje"
  • Szüret előtt nagy borvásár;
  • 1789-től akik idegen szőlőt, vagy bort hozta be Pencre azt elkobozták, csakúgy mint amikor vizezték a bort
  • Minden év elején kihirdették a rendet
  • A szőlőt csőszök és pásztorok vigyázták
  • Szüret időpontját központilag határozták meg, szigorú rendben szüreteltek
  • A bort Lengyelországba, Ausztriába, Morvaországba exportálták

A PINCÉK

  • Köznemesség pincéit a kúriák alatt kőből építették ki
  • Penczi Tamás középkori pincéje
  • A parasztság pincéi Rumanyban a földbe vájva
  • Uraságnak dézsma pincéje volt, a szőlőt a hegyről egyenesen oda vitték
  • Sokszor a pincékben még télen is folyt a préselés
2023 Dunakanyar Borút | Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!