Vác és környékének borászati hagyományai
VÁC ÉS KÖRNYÉKÉNEK BORÁSZATI HAGYOMÁNYAI
- PENCEN a XIV. századtól, RÁDON a XVI. századtól termeltek bort
- A török dúlását követően a felvidéki szlovák telepesek érkeztek a területre
- 1750- től a bor és szőlőtermelés ismét felvirágzott
- Az 1850-es évekre csak Pencen 683 hektár terület volt szőlővel beültetve
- Sok váci családnak illetve a környékbeli települések jelentősebb családjainak is itt volt szőlője
- Vácon is nagyon jelentős bortermelés folyt
- A XIX. század elején Vác környéke szinte teljesen be volt ültetve szőlővel, de a környező településekről is vásároltak szőlőt
- Szinte minden régi ház alatt borospince van
- A püspöki palota alatti több szintes pincében több mint egy millió liter bor tárolására volt lehetőség
- XIX. század elején RÁDON furmintot telepítettek, mely a korabeli feljegyzések szerint a tokajihoz hasonló minőséget termett
- 1870-es években Budapesten a Magyar utcában "Penczi Bortermelők Pincéje"
- Szüret előtt nagy borvásár;
- 1789-től akik idegen szőlőt, vagy bort hozta be Pencre azt elkobozták, csakúgy mint amikor vizezték a bort
- Minden év elején kihirdették a rendet
- A szőlőt csőszök és pásztorok vigyázták
- Szüret időpontját központilag határozták meg, szigorú rendben szüreteltek
- A bort Lengyelországba, Ausztriába, Morvaországba exportálták
A PINCÉK
- Köznemesség pincéit a kúriák alatt kőből építették ki
- Penczi Tamás középkori pincéje
- A parasztság pincéi Rumanyban a földbe vájva
- Uraságnak dézsma pincéje volt, a szőlőt a hegyről egyenesen oda vitték
- Sokszor a pincékben még télen is folyt a préselés