Kőhegybor

Kőhegybor – Szentendre Bora

A Kőhegybor 2014-ben jött létre azzal a céllal, hogy 130 év után újjáélesszük Szentendrén a szőlőtermesztést és a borkészítést. Az első évek a szőlőről szóltak, a borainkkal 2018-ban jelentünk meg a piacon. A fő ültetvényünk Szentendrén, a Kőhegy oldalában fekszik, de boraink között találhatók az ürömi Kőhegyen – mai nevén Ezüsthegy termett szőlőből származó tételek is. A borászatunk neve is e két azonos nevű termőhelynek köszönhető. 2022-ben közel 5 hektáron gazdálkodtunk. Fehér és kék szőlőket egyaránt termesztünk, a legtöbb fantáziát a Pinot Blanc és a Zweigelt fajtákban látjuk.

Borainkkal megpróbáljuk felidézni a régi – elsősorban rác hagyományokon alapuló - borok stílusát de mindezt korszerű, 21. századi módszerekkel megvalósítva. Egyaránt készítünk reduktív, acéltartályban erjesztett és fahordóban érlelt borokat. A fősodortól kissé eltérően a borainkat márkanevekkel és nem fajtanevekkel illetjük, folytatva a régi hagyományokat és sugallva azok különlegességét.

Hidegkuti Gergely – szőlész-borász

Első borkóstolómat 16 évesen tartottam, akkor még inkább kevesebb, mint több sikerrel, de az ambícióim azóta csak növekedtek. Szőlész-Borász mérnökként végeztem a Kertészeti Egyetemen, utána pedig megszereztem a londoni WSET Intézet Bor- és Párlatszakértő diplomáját is.

Hiszek abban, hogy egy borásznak folyamatosan bővítenie kell az ismereteit, hogy ne csak helyi, hanem az ország vagy tág értelemben a világ borai közé tudja illeszteni a saját készítésű italait. Ez a Kőhegybor kínálatában vállaltan is jelen van, egyidejűleg tükrözve a termőhely adottságait.

A szakmában az a szokás, hogy egy borászat megállapodik a nagykereskedővel, aki képviseli a termékét, viszont a termelők így a fogyasztóikkal legfeljebb a pincénél vagy kóstolókon találkozhatnak. Én hétről hétre ott vagyok a szentendrei piacon és minden helyi fesztiválon is igyekszem személyesen jelen lenni. A plusz munkáért cserébe a közvetlen kapcsolat a jutalom önökkel, veletek - a boraim kedvelőivel.

Kőhegybor – Szentendre Bora

Tulajdonos: Kőhegybor Kft.

Terület: 4,6 ha

Szőlőterület: Szentendre, Üröm

Szőlőfajták: Pinot Blanc, Chardonnay, Ottonel Muskotály, Zweigelt, Kékfrankos, Merlot

Kapcsolati adatok:

Szentendre Malom utca 5. (ex. Dalmát-pince)

Tel.:20 9833753

E-mail: info@kohegybor.hu

https://kohegybor.hu

facebook.com/kohegybor

Borkóstolás: előzetes egyeztetés alapján, pince bemutatás, hidegtál kérhető

Max létszám: 22 fő

Fotógaléria

2023 Dunakanyar Borút | Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!