Jánosáldás - bor áldás Nagymaros

2022.12.27

JÁNOSÁLDÁS - BOR ÁLDÁS NAGYMAROSON

A Nagymarosi Borbarátok Köre idén is megszervezte a hagyományos Jánosáldást Nagymaroson, ami azért volt különleges esemény, mivel a dunakanyari borászatok is meghívásra kerültek az eseményre. Sajnos a komp műszaki hibája miatt a "túlparton" maradtak a Borgarázs Manufaktúra, a Richter és ANDA Pincészet képviselői, és nem tudtak csatlakozni az eseményhez.

A mise előtt a Közösségi Házban találkoztunk: a váci Lingvay pincészet, a nagymarosi Heininger pincészet, a szentendrei Rustica Borműhely, verőcei borászok és természetesen a Nagymarosi Borbarátok Körének tagjai is bemutatták új boraikat.

Kóstoltunk gyöngyöző Chardonnay-t a Rustica Borműhelytől, friss Rajnai Rizlinget a Lingvay pincészettől, Verőcéről Olaszrizlinget, Veltelinit, Othellot, a Borbarátok Köre részéről Tölgyes Erhard három pet nat pezsgőt kóstoltatott, az első a Heininger pince Irsai Olivér borából, a második Farkas Tamás Chardonnay borából, a harmadik Erhard Cabernet Sauvignon borából készült.

Jó hangulatú, nagyon hasznos szakmai beszélgetés alakult ki a borászok között. Ami a dunakanyari pincészeteket illeti, több közös szakmai megjelenést is tervezünk a 2023-as évre.

A misét és a bor áldást Beer Miklós a váci egyházmegye nyugalmazott püspöke celebrálta. Legnagyobb örömünkre a püspök úr elfogadta meghívásunkat, és csatlakozott találkozónkhoz egy rövid időre.

Mit takar a Jánosáldás?

Szent János-napi borszentelés, ami a 13. sz.-ban Németországból terjedt el. Német neve "Johannisminne", mert a pap e szavakkal nyújtotta át a bort híveinek: "Igyátok Szent János szeretetét". A szertartás hozzánk is átkerült; főleg a német lakosságú településeken volt általános. A pannonhalmi főapátságban régi időktől kezdve szokásban volt a borszentelés, s az újbort e naptól itták. A Jánosáldás hagyománya már régóta él szőlőtermesztő területeken, azoknál a családoknál, akik ezt a foglalkozást űzik. A család tagjai János apostol ünnepén bort vittek a templomba, amit megszenteltek, majd minden hordóba belecseppentettek a szentelt borból, ami hitük szerint elősegítette a következő évi jó bortermést.

Emelett a néphit szerint gyógyító ital is a János-bor, valamint távol tartja a rossz szellemeket, segít a házasságban, az egészségben, növeli a szépséget.

Másrészt a Jánosáldás az utólsó pohár bor elfogyasztását jelenti búcsúzás előtt, amit egyfajta áldásnak tekintenek.

"Szent János áldása maradjon a hajlékon is, meg az elmenőkön is."

 

Fotógaléria

2023 Dunakanyar Borút | Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!